Onze koeien

Weidegang

Op ons familiebedrijf melken we circa 120 Holstein koeien met behulp van twee melkrobots. De koeien hebben hierdoor alle vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze gemolken willen worden en wanneer ze de wei in willen in de lente en zomer. Zo kiezen ze er tijdens heel warme dagen overdag vaak voor om in de koele stal te staan in plaats van in de zonnige wei.  De vroege avond is hun favoriete weidemoment, is onze ervaring.

Lactatie op maat

We hanteren bij de fokkerij van onze koeien ‘lactatie op maat’. Dit betekent dat de koe pas drachtig wordt op het moment dat bij de koe past. Veel koeien worden daardoor veel later drachtig dan gebruikelijk, waardoor ze ook minder kalveren hoeven te krijgen in hun leven. Dit bevordert de levensduur van onze koeien. 

Kalf bij de koe

Sinds 2020 houden wij, naast ons melkvee, ook enkele vleeskoeien aan van het ras Black Angus. De koeien lopen hoofdzakelijk buiten en zijn gras gevoerd. Ook hebben ze toegang tot de voederhaag en daardoor een grote diversiteit aan natuurlijke mineralen tot hun beschikking. De kalveren die niet bij een pleegmoeder kunnen opgroeien, verblijven van jongs af aan in ruime groepshokken bij elkaar.